HCM & PKD

HCM (hypertrofische cardiomyopathie) en andere cardiomyopathieën vallen onder de zogenaamde verworven hartproblemen. Dit  zijn hartafwijkingen waarmee de kat niet geboren wordt, maar ontstaan na de geboorte op latere leeftijd. Wel kan de afwijking een genetische oorzaak hebben.

HCM is een aandoening die vaak bij de kat (en fret) voorkomt. Als een kat HCM heeft betekent dit dat deze kat een afwijkende hartspier heeft. Dit uit zich erin dat de spier gaat verdikken. Als gevolg hiervan kan er hartfalen optreden en kan de kat ziek worden. Er zijn echter ook katten die HCM hebben maar daar jarenlang zonder problemen mee rondlopen.

Onze poezen worden regelmatig getest op HCM om te voorkomen dat er kittens geboren worden met deze erfelijke afwijking.

 

 

PKD is een ziekte van de nier, waarbij er zich in de nier holtes vormen die gevuld zijn met vocht (cystes). Deze holtes zijn al aanwezig vanaf de geboorte van de kat, maar zijn in eerste instantie heel klein. Naarmate het dier ouder wordt zullen deze holtes zich uitbreiden en het nierweefsel verdringen, waardoor de nieren niet meer kunnen functioneren.

Onze poezen worden hier op getest door middel van een DNA onderzoek, dit onderzoek sluit uit dat onze poezen deze erfelijke ziekte hebben.